Την Παρασκευή 17 Μαρτίου μαζί με μαθητές και μαθήτριες των δύο τμημάτων του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ τάξης του Λυκείου μας επισκεφτήκαμε τα γραφεία του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης επί της οδού Πόποβιτς 2 στην πόλη της Κοζάνης. Ο Σύλλογος, που ιδρύθηκε το 2012, έχει ως σκοπό να διατηρήσει την ιστορική Μνήμη και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά των Μικρασιατών. Και αυτό δεν είναι εύκολο έργο. Θέλει συνεχή κόπο και προσπάθεια.
Ας μη λησμονούμε ότι η Ιστορική Μνήμη είναι μια λεπτή κόκκινη κλωστή που συνδέει το Παρελθόν με το Παρόν και το Μέλλον. Εύκολα μπορεί να σπάσει και να χαθεί. Φροντίζοντας να μη συμβεί αυτό, αποφασίσαμε –από την αρχή της σχολικής χρονιάς-να συμπράξουμε με τον Σύλλογο Μικρασιατών για να εκδώσουμε ένα Λεύκωμα με τον τίτλο «Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από 24 γράμματα: από το Α μέχρι το Ω». Η αφορμή ασφαλώς ήταν η συμπλήρωση 100 ετών από την «Έξοδο» και την Ανταλλαγή των πληθυσμών. Η αιτία πάντως ήταν βαθύτερη: η ανάγκη όλων μας, μικρών και μεγάλων, να ξανασυνδεθούμε με τις ρίζες μας!
Κατά την επίσκεψή μας, λοιπόν, ενημερώσαμε την Πρόεδρο του Συλλόγου κ.Φωτεινή Καμίτα και τα μέλη κ.Κωνσταντίνο Τσέπουρα, κ.Θεολόγο Μελά, κ.Κοντούδη Δήμητρα και κ.Κοτσίδου Φιλιώ για την πορεία του Λευκώματος, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί. Ακολούθως μας ξενάγησαν στους χώρους του Συλλόγου και μας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, το έργο και τις ποικίλες δράσεις που έχουν υλοποιήσει.
Αν και η μέρα ήταν κρύα (επιβεβαιώνοντας τη γνωστή ρήση «Μάρτης γδάρτης»), αισθανθήκαμε τη ζεστασιά του χώρου και των ανθρώπων. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για τη θερμή υποδοχή τους και είμαστε σίγουρες ότι θα ανταμώσουμε σύντομα… αυτή τη φορά στο δικό μας «σπιτικό»!!

Οι καθηγήτριες
Σπυρίδου Νεκταρία, Ζήγου Φρειδερίκη