Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Λυκείου μας η εκδήλωση με τον τίτλο «Μνήμες Πόντου». Ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό, που μετρά 29 αιώνες ζωής, καθώς οι πρώτες ελληνικές αποικίες ιδρύθηκαν στα νότια παράλια του Εύξεινου Πόντου τον 8ο αιώνα π.Χ. Η μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή διακόπηκε απότομα στις αρχές του 20ου αιώνα και μάλιστα με βίαιο τρόπο εξαιτίας της Γενοκτονίας.
Οι Έλληνες του Πόντου εκριζώθηκαν από τη γη τους, αφήνοντας πίσω τους σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων. Καταφτάνοντας στη μητέρα πατρίδα επιδόθηκαν μαζί με όλους τους άλλους πρόσφυγες, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, σε ένα μεγάλο αγώνα επιβίωσης. Και τα κατάφεραν!
Το συγκινητικό είναι ότι οι απόγονοι εκείνων των ξεριζωμένων εξακολουθούν ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ να διατηρούν τον πλούτο της παράδοσής τους, την εθνική και θρησκευτική τους συνείδηση και το αρχαιοπρεπές γλωσσικό ιδίωμα, που αποτελεί γνήσια επιβίωση της αρχαίας ιωνικής διαλέκτου.
Απτή απόδειξη όλων αυτών είναι ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ με τη συμμετοχή των μαθητών μας ΑΛΛΑ με την πρωτοβουλία αυτών. Αισθανόμαστε περήφανοι για όλους εσάς που δεν ξεχνάτε τις ρίζες σας και διατηρείτε ζωντανή την Ιστορική Μνήμη. Το φορτίο της είναι μεγάλο: είναι Δικαίωμα, αλλά και Υποχρέωση• είναι βαρίδιο, αλλά και γερανός που σε ανεβάζει ψηλά! Χάρη σε εσάς το Σάββατο αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μας! Σας ευχαριστούμε για αυτό και ελπίζουμε να μη μας διαψεύσετε!
Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μας, αν δεν ευχαριστούσαμε τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δρεπάνου. Ελπίζουμε η σύμπραξη αυτή να αποτελέσει την αφετηρία νέων κοινών δράσεων.


Αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά:
• την κυρία Κυριακίδου-Βασιλειάδου Ελένη για την ομιλία της αλλά και την ευγενική προσφορά εδεσμάτων της ποντιακής κουζίνας
• τον κύριο Χατζηθεοδώρου Ηλία για την προσφορά μιας χειροποίητης λύρας που τέθηκε σε λαχειοφόρο αγορά
• τον κύριο Φουλίδη Ελευθέριο για την προσφορά δύο έργων του, που επίσης τέθηκαν σε λαχειοφόρο αγορά
• την παλιά μαθήτριά μας Σκαρκαλά Ευμορφία, που φιλοτέχνησε την εικόνα του εξωφύλλου του Προγράμματος της Εκδήλωσης
• την παλιά μαθήτριά μας Αραπίδου Μαρία, που έπαιξε λύρα

«Η Ιστορική Μνήμη ΟΥΤΕ δικάζει ΟΥΤΕ διχάζει: είναι καθημερινή έγνοια και φροντίδα»