Τσικνοπέμπτη: Μια μέρα γεμάτη κέφι, μουσική, χορό, σατυρική αθυροστομία, άφθονη κατανάλωση ψητού κρέατος και οινοποσίας (είθισται κόκκινου κρέατος και κόκκινου κρασιού). Ποικίλα ήθη, έθιμα, δρώμενα λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στη Θήβα την ημέρα αυτή αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.
Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα», γίνονται τα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή «Πετεγόλια» ή «Πετέγολα». Το πετεγουλιό. όπως το λένε οι Κερκυραίοι, είναι το κουτσομπολιό. Το συγκεκριμένο δρώμενο είναι ένα θεατρικό είδος που μοιάζει πολύ με την commedia dell arte. Σ’ αυτό συμμετέχουν διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό πετεγουλιό. Από τα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους αρχίζουν να «κουτσομπολεύουν» πλάθοντας φανταστικές ιστορίες και βγάζοντας στη φόρα τα «άπλυτα» ανδρών και γυναικών που υπέπεσαν σε παραπτώματα.
Στην Πάτρα, έχουμε το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα, σύμφωνα με την παράδοση, πίστευε πως ο ναύαρχος Ουίλσον θα έρθει να την παντρευτεί και τον περίμενε μάταια κάθε μέρα στο λιμάνι. Έτσι, την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω από αυτό.
Στην Κομοτηνή, τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.
Στην Ίο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.
Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα… μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.
Στην Κοζάνη την Τσικνοπέμπτη γίνεται η επίσημη έναρξη της Αποκριάς στην κεντρική πλατεία, ενώ ανάβει και ο πρώτος φανός σε μία από τις γειτονιές της πόλης. Είναι ο Φανός Πηγάδ΄ Κεραμαριό και ακολουθούν τις επόμενες μέρες οι άλλοι Φανοί.
Καλή Αποκριά, λοιπόν, σε όλους!!!!