Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν οι Βαυαροί. Συγκεκριμένα το πρώτο δέντρο που στολίστηκε ήταν το έλατο του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά της χώρας, τα Χριστούγεννα του 1834 έξω από την κατοικία του στο Ναύπλιο.
Το έθιμο συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, τώρα πια στην Αθήνα, όπου είχε μεταφερθεί η πρωτεύουσα του κράτους. Πλήθος Αθηναίων συνέρρεαν έξω από τα ανάκτορα για να το θαυμάσουν. Παρόλα αυτά ο στολισμός του δέντρου στα ελληνικά σπίτια άργησε να διαδοθεί.
Για πρώτη φορά αυτό συνέβη στις 24 Δεκεμβρίου του 1843 στο αρχοντικό του Ναξιώτη διπλωμάτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, ο οποίος ήταν γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Ελλάδα. Τ ο δέντρο ήταν διακοσμημένο με κεράκια και στολίδια που είχε φέρει ο Παπαρρηγόπουλος από τη Ρωσία, σε ένα από τα πολλά ταξίδια που πραγματοποιούσε εκεί. Οι Αθηναίοι γεμάτοι περιέργεια κατέφταναν στο σπίτι, που βρισκόταν στην οδό Κυδαθηναίων, για να θαυμάσουν το δέντρο και να του ευχηθούν «Καλά Χριστούγεννα».
Όταν ο Μακρυγιάννης το είδε. κούνησε το κεφάλι του και είπε: «Ωραίο είναι, κυρ-Γιάννη. Και του χρόνου να είμαστε καλά. Αλλά τα δέντρα μου εγώ δεν τ’ αφήνω να φυτρώσουν μέσα στην κάμαρα! Μόνο τ’ άρματά μου φυτρώνουν εκεί».